poniedziałek, 19 września 2016

Tosty francuskie na słodko

Historia tostów francuskich sięga IV wieku, choć wtedy wcale nie nazywano ich tostami francuskimi. Były to po prostu kawałki chleba pszennego moczone w mleku, a następnie smażone. Około XIV wieku tosty zyskały wielką popularność w wielu krajach, np. w Niemczech były zwane biednym rycerzem (arme ritter), w Anglii zmarnowanym chlebem (pain perdu), a we Francji złocistymi tostami (tostées dorées). I do dziś są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo podwieczorek. Podane z konfiturami, miodem, owocami czy lodami zawsze smakują doskonale.
Do przygotowania tostów potrzeba tylko kilku prostych produktów: jajek, mleka, szczypty soli, cukru i czerstwego pieczywa – można wykorzystać chleb tostowy, bułki maślane, ale wg mnie najsmaczniejsze tosty francuskie są z „wczorajszej” domowej chałki.
Przyznam, że sto lat ich nie robiłam, ale wspominałyśmy ostatnio z mamą dziadka (ojca mamy). Dziadek był łasuchem, uwielbiał wszystko co słodkie, a do każdego obiadu musiał być obowiązkowo kompot. I bez słodkiego podwieczorku też nigdy się nie obeszło. Nie musiało to być ciasto, wystarczył domowy budyń czy kisiel z sokiem malinowym słodkim niczym ulepek (do dzisiaj nie jestem w stanie zjeść budyniu czy kaszki z takim słodkim sokiem). Dziadek Stasiu kochał słodkie... i to właśnie dziadek robił swoim dzieciom, a potem wnukom słodkie tosty francuskie. Duża patelnia na dużym piecu w dużej kuchni... i dziadek smażący chałkę. To wspomnienie sprawiło, że zatęskniłam nie tylko za tym widokiem (dziadek niestety zmarł 32 lata temu, ale jego obraz nigdy się we mnie nie zatarł) ale i za smakiem tej słodkiej chałki. I z łezką w oku i wspomnieniem w sercu przygotowałam słodkie śniadanie. 
 

Składniki na 4 porcje:

8 – 10 kromek czerstwej chałki, pieczywa tostowego, pokrojonej bułki maślanej – im bardziej czerstwe tym lepiej chłonie jajko z mlekiem
3 jajka
60 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (u mnie domowy)
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (u mnie domowy)
klarowane masło do smażenia (mniej więcej 2 – 3 łyżki w zależności od wielkości patelni)

Do podania:
owoce, konfitury, twarożek, miód, syrop klonowy – wg własnego smaku


Tosty francuskie - przygotowanie:
Jajka ubić z mlekiem solą, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą jednolitą masę – można to zrobić widelcem albo okrągłą trzepaczką (tzw. rózgą).
Na patelni rozgrzać masło. Kawałki pieczywa zamaczać w masie jajeczno – mlecznej na kilka chwil, wkładać na rozgrzane mało i smażyć z dwóch stron na dosyć wolnym ogniu. Gdy kawałki pieczywa będą chrupiące i złote przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie na talerz. Tosty francuskie podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie konfitury truskawkowe, dżem dyniowo - pomarańczowy i dżem cukiniowo - ananasowy. I do tego koniecznie filiżanka kawy, kakao albo dobrej herbaty. 




17 komentarzy:

  1. Ale smaku narobiłaś, ja z braku słodkiej chałki lub takiego pieczywa czasem smażę w ten sposób najzwyklekjszy pszenny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, też może być, choć dla mnie z chałki najlepsze :-) Choć prawdę powiedziawszy nie jadłam kilka ładnych lat :-)

      Usuń
    2. oczywiście, że chałka najlepsza :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie tosty, szczególnie w wersji wytrawnej (a na nie plastry pomidora malinowego, pycha!). U mnie w rodzinie nie było nigdy tradycji tego dania, wzięło się jakoś tak nagle, "znikąd"(co najwyżej babcia smażyła kromki chleba na oleju, tak bez niczego, to pamiętam). Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze plaster żółtego sera pod tego pomidora :-)
      U nas były przeważnie na słodko, choć wersja wytrawna też smakowita... nie jadłam ich tyle lat, że mam ochotę machnąć i na wytrawnie.

      Usuń
  3. Mniam! Uwielbiam je w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jeśli nigdy nie próbowałaś, to zachęcam. To fajne śniadanie.

      Usuń
  5. pysznie wyglądają :) u mnie w domu była tylko wersja wytrawna, takich nigdy nie jadłam, muszę koniecznie nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawne też pyszne, ale zachęcam do spróbowania w słodkiej wersji :-)

      Usuń
  6. Moja mama często nam robiła takie tosty. Ja uwielbiam na słodko choć z żółtym roztopionym serem również ;) Jak córa była malutka to tez je lubiła, teraz mniej więc nie robiłam dawno. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba każda wersja dobra. Ja wieki nie robiłam, aż mnie w końcu naszło.

      Usuń
  7. Uwielbiam. Narobiłaś mi strasznej ochoty, bo też dawno nie jadłam. U mnie obowiązkowo z dżemem truskawkowym i mocno zabieloną mlekiem kawą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba nadrobić. No to mamy tak samo, u mnie też kawa z mlekiem do tostów... choć pamiętam, że dziadek to zawsze nam robił do tostów kakao.

      Usuń
    2. Justyna, czyli każdemu wg upodobań :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...