niedziela, 1 lipca 2018

Ciasto waniliowo- kakaowe z wiśniami

Ciasto powstało w wyniku marudzenia Zielonookiego, że dawno niczego nie piekłam. No to przewertowałam mój zeszyt ze starymi przepisami, w oko wpadło mi szybkie ciasto z owocami, które lata temu piekła moja mama i które jest na blogu jako ciasto z czereśniami. Dzień wcześniej znajoma podrzuciła mi wiśnie (Basiu, dziękuję) i tak powstało dzisiejsze ciasto. Chciałam zrobić mniejszą porcję i coś pokombinować, żeby było inaczej. No i pokombinowałam. Wyszło bardzo fajnie i smacznie.
Ciasto nie wymaga żadnych umiejętności, nie potrzeba do niego miksera, robota, czy nawet trzepaczki - zwykła łyżka i widelec wystarczą, a i składniki  przeważnie każdy ma w domu. 

 

Składniki na foremkę o wymiarach 25 x 12 cm:

125 g masła
½ szklanki* cukru
1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
2 duże albo 3 małe jajka (używam dużych o wadze 75 g każde)
1,5 szklanki* mąki orkiszowej tortowej (można dać zwykłą tortową)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki* kwaśnej śmietany (dałam 12 %, ale może być też 18%)
1 płaska łyżka dobrego, ciemnego kakao

Dodatkowo: 
około 1,5 szklanki wiśni bez pestek (można użyć innych owoców, również mrożonych)
cukier puder do posypania
*używam szklanki o pojemności 250 ml


Ciasto waniliowo- kakaowe z wiśniami - przygotowanie:
 
Masło,cukier i cukier waniliowy włożyć do rondelka i rozpuścić. Zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem, a śmietanę wymieszać z kakao.
Do ostudzonego masła dodać jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę ciasta przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ułożyć wiśnie (dosyć ciasno – jedna przy drugiej), a do reszty ciasta dodać śmietanę wymieszaną z kakao, całość dobrze wymieszać i przełożyć na wiśnie.
Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra – dół) i piec około 45 - 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Jeśli ciasto po tym czasie jest jeszcze mokre, to wydłużyć czas pieczenia o 5 -10 minut, bowiem piekarnik piekarnikowi nie równy.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, zostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem.



16 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Wypróbuję na pewno. ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo łatwe, szybkie i smaczne :-)

      Usuń
  2. o mój niemąż uwielbia takie, chyba mu zrobię niespodziankę :) u mnie najczęściej gości babka cytrynowa albo czekoladowa i wszyscy są zadowoleni, niemąż i dzieci, bo uwielbiają, no i ja - bo nie lubię i nie korci mnie, żeby podjadać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, bo to szybkie i smaczne ciasto :) Ja nawet na kawałek się skusiłam :-)

      Usuń
  3. Klasyka w najlepszym wydaniu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie klasyka, ale bardzo smaczna ;-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Zobaczyłam przepis,upiekłam; wyszło cudne! Mam gości więc będzie jak w sam raz!
    Pozdrawiam i dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, cieszę się bardzo, że się udało :-) Mam nadzieję, że gościom smakowało.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  5. Ciasto pięknie wygląda i jest przepyszne. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona, bo cukier mi się całkiem w maśle nie roztopił i bałam się, że wypiek nie wyjdzie. Nie miało to jednak żadnego znaczenia. Babka pięknie wyrosła. Polecam! Wypróbuję jeszcze z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że mimo obaw wszystko poszło jak trzeba :-) Ja używam drobnego cukru do wypieków, więc nie mam problemu z rozpuszczeniem, ale jak widać nawet nie do końca rozpuszczony nie robi kłopotu :-)
      No i super, że smakuje, bo to najważniejsze.

      Usuń
  6. Dziś zrobiłam, mega łatwe, mega smaczne, mocno owocowe, nieprzesłodzone.Idealnie dobrane składniki, ciacho wilgotne i w sam raz na upały. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem idealne ;-) Cieszę się, że przepis się sprawdził, a ciacho smakuje.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Cudne,jak wszystko Twoje Margarytko.
    Chcę już robić,ale nie mam śmietany. Jogurt grecki może ją zastapic?
    Serdeczności 😊 Mira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z jogurtem, ale myślę, że spokojnie możesz spróbować, powinno się udać.

      Usuń
    2. Udało się,pyszne. Wiśnie z zamrażarki.Dziękuję,że jesteś. Mira

      Usuń
    3. Super, że się udało i smakuje :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...