piątek, 15 marca 2019

Naleśniki orkiszowe na napoju kokosowo – ryżowym

Gdy zmieniłam nawyki żywieniowe, to przez dosyć długi czas nie jadłam pieczywa i żadnych pszennych wypieków i wyrobów. Doskonale się z tym czułam, choć nie powiem, że nie brakowało mi klusek czy naleśników. Po jakimś czasie zjadłam jakieś ciasto i okazało się, że spuchłam… nie do końca wiedziałam, co jest grane, ale zaczęłam analizować i stanęło na tym, że to po cieście. Zrobiłam eksperyment i postanowiłam poobserwować swój organizm. Okazało się, że zwykła pszenica mnie uczula i po niej puchnę i boli mnie brzuch (wcześniej ciągle byłam popuchnięta i nie wiadomo było od czego). Próbowałam różnych mąk i stanęło na tym, że w zasadzie tylko zwykłej pszennej jeść nie mogę, ale już np. orkiszowa jest przyjmowana przez mój organizm normalnie. Pomyślałam, że dziwne, wszak to też odmiana pszenicy… ale eksperymentowałam dalej i okazało się, że i durum mogę jeść. Czary mary… ale organizmy ludzkie bywają nieprzewidywalne.
Przerzuciłam się na mąkę orkiszową i teraz spokojnie raz na jakiś czas mogę jeść moje ukochane naleśniki czy pierogi.
Dziś chcę Wam zaproponować fajne naleśniki, które powstały w ramach eksperymentu. Są bardzo delikatne i przepyszne. Robiłam je już trzy razy i za każdym razem były przepyszne. 
Przepraszam, że  zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, ale są raczej robocze, bo początkowo nie planowałam tego wrzucać na blog, ale naleśniki są tak dobre, że żal byłoby nie podzielić się przepisem. 



Składniki na 4 sztuki:

2 duże jajka
50 g (mniej więcej 2 czubate łyżki) jasnej mąki orkiszowej (u mnie orkiszowa tortowa)
100 – 150 ml napoju kokosowo - ryżowego
szczypta soli

Farsz:
300 - 400 g twarogu (ja używam domowego z pudełka, nie wymaga już dodatku śmietanki czy jogurtu)
erytrol albo cukier waniliowy
pół łyżeczki pasty waniliowej

Dodatkowo: mus z mango (użyłam pulpy bez cukru z puszki) albo innych owoców wg uznania, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe, mielony erytrol


Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, dodać mąkę i napój kokosowo – ryżowy (najpierw 100 ml), wszystko krótko zmiksować albo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze trochę napoju. Wilgotność mąki bywa różna, więc czasem trzeba wlać więcej płynu. Ciasto odstawić na 10 minut.
Patelnię posmarować odrobiną klarowanego masła, wlać porcję ciasta, rozprowadzić na patelni i smażyć do zrumienienia. Przełożyć na drugą stronę i jeszcze przez chwilę dosmażyć. Powinny wyjść 4 cienkie naleśniki

Twaróg wymieszać z erytrolem i pastą waniliową albo z cukrem waniliowym, nałożyć na naleśniki, poskładać w trójkąty albo zwinąć w rulony, polać musem z mango i posypać uprażonymi migdałami. 




8 komentarzy:

  1. Jak to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O super Asiu dziękuję za przepis. Ja też się przerzucam na mąkę orkiszową, może dostaniemy przepis na ciasto pierogowe i inne z tą mąką?:) Super, dziękuję :) i pozdrawiam bardzo :)






    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja po prostu zamieniłam zwykła pszenną na orkiszową i to się sprawdza.

      Usuń
  3. Droga Asiu, to ja, Marta, Marita. Po długiej przerwie wracam do naszego blogowego światka. Mój nowy adres: www.grubyzeszyt.blogspot.com
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie, Asiu, że wpadłaś na trop, co Ci szkodzi, chociaż oczywiście przyjemnie byłoby cieszyć się jedzeniem wszystkiego,l na co się ma ochotę.
    Wróciłam do blogowania. Pisałam już o tym u Ciebie, ale nie wiem, czy udało mi się przesłać komentarz. Mam wrażenie, że nie dotarł. Jestem Martą z "Tysiącem barw", a mój obecny adres - www.grubyzeszyt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem dobrze obserwować swój organizm, to zdecydowanie może nam pomóc. Mnie pomogło.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...