środa, 10 kwietnia 2019

Krem ze świeżych ogórków

Zupa, która mnie zachwyciła. Odkąd pamiętam, bardzo lubię wszelkie kremowe zupy i jem je często. Często stanowią nie tylko część obiadu, ale również bywają doskonałą przekąska w chłodne popołudnia.
Tę zupę jadłam u znajomych i tak mi przypadła do smaku, że poczyniłam ją we własnej kuchni. Trochę ją podrasowałam odrobiną chili, przygotowałam ją na domowym bulionie warzywnym i śmietanę zamieniłam na skyr, który doskonale się sprawdził
Zupę przygotowuje się bardzo szybko, jest bardzo smaczna, delikatna, ma mało kalorii, a jednocześnie całkiem fajnie syci. 

 

Składniki na 4 porcje:

4 ogórki średniej wielkości (gruntowych trzeba dać 8 - 10 sztuk)
2 czubate łyżki mąki ryżowej (wystarczy po prostu zmielić bardzo drobno ryż)
1 szalotka
150 g skyru
pęczek koperku
700 ml bulionu
1 łyżka masła
sól, pieprz, chili

Do podania: groszek ptysiowy, pestki słonecznika, grzanki – wg uznania



Krem ze świeżych ogórków - przygotowanie:

Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić szalotkę i delikatnie ją podsmażyć (nie rumienić zbyt mocno). Ogórki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Dodać szczyptę soli i delikatnie poddusić. Wsypać mąkę ryżową, wymieszać, wlać zimny bulion i gotować przez 15 minut. Dodać skyr i posiekany koperek. Całość zmiksować. Doprawić solą (jeśli trzeba), pieprzem i szczyptą chili. Podgrzać cały czas mieszając. Podawać z ulubionymi dodatkami. 



1 komentarz:

  1. Trzeba spróbować, choć ostatnio jakoś mniej mam pasji do gotowania i nie tylko. Dopada mnie jakiś życiowy marazm.
    Wyglądasz wspaniale na zdjęciach z FB!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...